Allt om FIFA

I paris 21 maj 1904 grundades fotbollens världsorganisation, det internationella fotbollsförbundet FIFA. Fifa är idag en stor global organisation som organiserar de viktigaste internationella tävlingarna inom fotboll. Organisationens främsta, mest populära tävling är världsmästerskapet för herrar. Organisationen organiserar inte bara den så kallade “traditionella fotbollen”, de organiserar även världsmästerskap och andra tävlingar inom sporterna strandfotboll och futsal.

Organisationen har idag 211 medlemsförbund. De senaste medlemmarna i organisationen är Gibraltar och Kosovo som blev medlemmar 2016. Inom organisationen finns även en mindre organisation vid namn “FIFA small nations working group”. Den mindre organisationen samarbetar med olika autonoma regioner och minoriteter med mera. De samarbetar med de som gärna vill ansluta sig till Fifa men som på grund av politiska skäl har det oerhört svårt och komplicerat att kunna ansluta sig till organisationen och för de som vill ha egna förbund.

FIFA har idag även ett flertal tv-spel som baserar sig utifrån de olika tävlingar och turneringar som FIFA arrangerar årligen. Dessa tv-spel går ut på att du som användare ska kunna spela fotboll digitalt. Som användare kan du göra egna lag och kan även ha med de riktiga spelarna som fotbollsspelare från FIFA. De lag som redan finns i verkliga FIFA kan du även använda dig av i spelet. Du kan möta dina vänner exempelvis i en match där ni kan tävla mot varandra. Det finns många av dessa spel, som till exempel FIFA 17. Det släpps nya FIFA för varje FIFA säsong. Dessa spel finns runtom i hela världen och är oerhört populära. FIFA och EA SPORTS äger dessa spel.

FIFAs start

FIFAs start

FIFAs start

21 maj 1904 bildades FIFA, men däremot så finns det en längre historia om hur den globala fotbollsorganisationen startades. I England år 1863 grundades världens äldsta fotbollsförbund. I England och även i Skottland, Wales och Irland blev fotbollen snabbt populärt och snart därefter bildade de sina egna förbund inom fotbollen. Vid början av 1900 talet spreds fotbollen snabbt och blev oerhört populärt i många länder, vilket resulterade i att många olika nationella fotbollsförbund startades i många olika länder, så som exempelvis Frankrike, Italien, Sverige, Chile, Nederländerna och Danmark. Tillslut så ansåg folk att den snabbt växande sporten var i behov av en internationell organisation som kunde organisera upp tävlingar med mera. Detta var början på någonting stort som tillslut folk runtom i hela världen skulle veta om.

FIFAs presidenter och medlemsorganisationer.

Inom organisationen finns det olika medlemsorganisationer, kontinentala konfederationer. Dessa organisationer representerar de olika världsdelarna och har fått sina namn på grund av de världsdelar de representerar. Europas organisation heter “europeiska fotbollsförbundet. Asiens organisation heter “asiatiska fotbollskonfederationen”. Nord- och Centralamerikanskas och Karibiens organisation heter “Nord- och Centralamerikanska samt Karibiska fotbollsförbundet. Oceanens organisation heter “Oceaniska fotbollskonfederationen”. Afrikas organisation heter “Afrikanska fotbollskonfederationen”. Och sist men inte minst så finns organisationen som representerar Sydamerika, som heter “Sydamerikanska fotbollskonfederationen”.

Genom tiderna har FIFA även haft olika presidenter. Mer exakt nio presidenter. Den första presidenten inom FIFA hette Robert Guerin, han tillträdde 1904 och avträdde 1906. Idag är FIFAs president en man vid namnet Gianni Infantino som tillträdde 2016.