The Sims släpptes på marknaden år 2000 och utvecklades av Maxis, gavs ut av Electronic Arts och skapades av Will Wright. Spelet går ut på att man ska simulera vardagen för de virtuella personer som kallas simmar. Det är deras vardag som man ska simulera, allt från att äta och sova till att bygga framgångsrika karriärer.

Spelet har inte någon egentlig början eller slut, utan fokuserar på livet som simmarna upplever. Förutom att styra över vardagliga saker som att diska eller ta ut soporna får man också styra över det sociala livet. Både då det gäller sex, kärlek och vänskap. Genom att göra aktiva val kan man styra vem som blir vän och vem som blir fiende. Under de två första åren på marknaden hade spelet sålts i mer än 6,3 miljoner exemplar. Det ledde till att spelet hamnade på topplistan över det mest sålda PC-spelen.

Skaparen Will Wright hade tidigare släppt spelet SimCity som blev väldigt populärt och grundade sig i att han helt enkelt vill påverka spelet själv, inte följa en given berättelse. The Sims fick han idéen till då huset brann ner och hela familjen fick börja med och bygga upp ett nytt liv. Redan år 1993 släppte han en idé om ett datorspel som skulle vara ett elektroniskt dockskåp. Datorerna på den tiden som människor hade i sina hem hade helt enkelt inte kapacitet nog att klara av det spelet enligt Maxis. Då Maxis år 1995 blev uppköpt av Electronic Arts kom förslaget upp på nytt och utvecklingen av det klassiska spelet kunde börja.

När det klassiska spelet släppts på marknaden sattes andra grupper samman för att skapa olika expansioner som går att köpa till som tillägg i spelet. De blev otroligt populär och drog in mycket pengar vilket gjorde att utvecklingen av nya The Sims spel kunde fortsätta.

Datorspel som hobby

Idag finns det många som har datorspelandet som en hobby. Främst kanske man tänker på ungdomar men det finns också många vuxna som ägnar sig åt det. På marknaden finns det idag en mängd olika spel inom många genrer, alla kan hitta något som faller dom i smaken. Datorspel är inte en isolerad hobby som man kan tro, utan ofta något som sätter den sociala förmågan på prov. Många spel går ut på att man måste arbeta tillsammans för att ha en chans och vinna. Då man är uppkopplad mot internet innebär det att man enkelt kan spela mot personer från hela världen och det är då engelska som är det språk man pratar med varandra.

Att spela datorspel kan ge en ökad simultanförmåga och ger verkligen personer möjlighet att tidigt i livet lära sig vikten av att komma överens med andra. Är man i ett lag är det viktigt att ibland låta andra fatta beslut, för avviker man från gruppen och försöker klara sig själv förlorar man allt som oftast. Finns en oro kring vilka spel som ett barn spelar så sitt med och gör själv en bedömning om det är lämpligt eller inte.