Dataspelsutvecklingen

Många påstår att dataspelen förr var svårare än datorspelen idag. Det är mycket som har förändrats under tiden av dataspelsutvecklingen och nutidens förenkling är en av dem. Det första kända datorspelet skapades år 1947 och var ett interaktivt grafiskt spel. Inspirationen kom från andra världskriget där man använde radarskärmar. Redan på 60-talet kom kända spel som ”Spacewar”. Det fick ett stort genombrott till en början men svalnade sedan av och det hände inte speciellt mycket på den fronten. Spelen spelades på en PDP-1 dator som på den tiden var väldigt dyr. Detta medförde att det endast var ett fåtal personer som hade tillgång till det och därför skedde utvecklingen långsamt, endast av professionella personer. Dataspelen var alltså inte så populära i början och

Nolan inom spelvärlden

Nolan Bushnell är ett välkänt namn inom spelvärlden. Han utvecklade ett spel i en spelautomat där man använde mynt för betalning. Nu kom utvecklingen igång på riktigt och flera företag skapades och konkurrerade om dem stora summorna. Detta gjorde att man började forska i teknik och olika typer av spel, vad folk skulle köpa och inte. Detta utvecklade inte bara själva spelutvecklingen utan även andra branscher positivt. I och med detta så förbättras kvaliteten och spelen blev mer realistiska. Ett välkänt företag nutid som tog fart under 80- talet är Nintendo. Dem släppte sitt första spel ”Donkey Kong” 1981 där man använde sig av moderna konsoler. Även Super Mario togs fram då och är ett av världens populäraste spel än idag. Super Mario var en typisk karaktär för just 80- och 90- talet, den riktade sig till alla målgrupper i och med att det inte var lika våldsamt som många av dem andra spelen var, och blev därmed väldigt populär på det sättet. I samband med den industriella revolutionen utvecklades dataspelen i en drastisk takt under 90- talet. Detta resulterade i ett större utbud som fler hade råd med och det blev en stor trend. Folk i alla åldrar började med dataspel av olika slag och det rörde sig om väldigt stora summor.

2000- talet, även kallt teknikens decennium. Datorspelen har utvecklats i en sådan grad att det finns överallt. Man kan spela både gratis och för pengar, det är lätt att få tag på och mycket sker illegalt. Idag innehåller en stor del av spelen mycket övervåld, det påverkar främst ungdomar. Deras hela tankesätt förändras och datorspelen är med och förändrar normer, både till det bättre och sämre. Skillnaden mellan hur datorspelen ser ut idag och hur dem såg ut förr är stora. Idag har alla som vill, tillgång till nästan alla spel, oavsett hur våldsamma eller pornografiska dem än är. Förr var det nämligen en stor ekonomisk skillnad i vilka som kunde spela och utveckla spelen, vilket blev en stor begränsning i hur mycket pengar det handlade om och hur snabb utvecklingen blev, det vill säga ganska långsam. Å andra sidan så har datorutveckligen i helhet skett under väldigt kort tid sammanlagt tack vare en del riktiga genombrott genom tiderna.