I den här artikeln tänkte jag prata lite mer om League of Legends. Som spelutvecklare har jag alltid fascinerats av det här spelet eftersom det är så genialiskt enkelt. På en liten bana möts två lag med fem spelare i varje lag och kämpar om att besegra det andra laget genom att förstöra deras huvudborg. Spelet är dessutom lättillgängligt och finns att spela gratis online. Det låter inte så komplicerat. Men ju mer man spelar League of Legends inser man hur mycket taktik, strategi och skicklighet som krävs för att bli bra och vinna matcher. Små strategiska val i början av spelet har en avgörande effekt på hur resten av en match artar sig. Och gör du fel val så kommer du att hamna i en rejäl uppförsbacke som sällan slutar med seger. I den här artikeln tänkte jag därför gå igenom några av de viktigaste strategiska aspekter som utvecklarna till spelet implementerat för att göra det simpelt men genialiskt.

Fem spelare – tre vägar

Varje lag börjar på varsin sida av banan. Man har sin huvudbas med ett antal borgar. Ut från basen går tre olika väger som alla leder till motståndarnas bas. Längs vägarna på ens egna sida finns även ytterligare torn som det gäller att försvara. I ens bas spawnar även soldater som sedan marscherar längs med de tre olika vägarna och hjälper spelarna att ta sig framåt. Det gäller sedan att förstöra motståndarnas torn (och slutligen huvudbas), döda motståndarnas soldater och döda spelarna i motståndarlaget. När man dödar soldater eller spelare får man också pengar med vilka man kan köpa utrustning för att uppgradera sin karaktär.

Ett omedelbart problem i League of Legends är dock att man endast är fem spelare på tre vägar. Det innebär att man inom laget inte kan dela upp sig på ett jämnt sätt. Istället måste man lägga upp en strategi för att lösa problemet. Man måste också hålla kolla på vad motståndarlaget gör så att de inte vinner på någon väg. En strategi kan vara att stationera en spelare på varje väg och sedan låta de andra två växla mellan vägarna. På så vis kan man få ett övertag och tidigt döda spelare i motståndarlaget. Det är viktigt att döda motståndarspelare tidigt så att man får pengar och kan köpa uppgraderingar – och på så vis bli starkare än motståndarnas karaktärer.

Ett väl balanserat lag

Redan innan matchen börjar måste laget göra ett strategisk val. Då ska alla nämligen välja vilka karaktärer som de ska spela med. Det finns flera olika slags karaktärer, till exempel tanks, healers eller damage dealers. I League of Legends är det viktigt att välja karaktärer som kompletterar varandra, och det gäller att hitta en bra balans mellan karaktärerna i laget. De flesta kanske vill vara damage dealers, men då finns en risk att laget bli sårbart och i slutändan förlorar.

Köp rätt items

Redan från start måste du bestämma dig hur du vill att din karaktär ska utvecklas. Vill du att den ska bli snabbare, göra mer skada, tåla mer eller sno liv från motståndarna. Det här avgörs av vilka items du köper. När du handlar items gäller det att tänkta på vilken roll du har i laget, din spelstil samt vilken karaktär du spelar med. Som healer kan det vara bra med mycket magikraft samt att vara snabb så att du kan hålla dig på distans, men som tank ska du kunna tåla att motståndarna pucklar på dig ordentligt. För att klara av din roll måste du köpa rätt items.