Det finns spel och sedan så finns det spel. Minecraft är spelet som svensken Markus Persson utvecklade och som idag är närmare en hel värld, likt Nintendos Super Marion när det väl kom. Att utvecklaren Mark us Persson, eller Notch som han kallas är svensk är dessutom extra roligt å spelet är ett av världens mest populära någonsin.Spelutvecklarföretaget Mojang AB grundades år 2009 av utvecklaren Markus Persson som enda anställd. Markus, som tidigare hade arbetat på det kända spelföretaget King.com hade redan tagit fram en rad kända spel men nu skulle Markus skapa något helt eget. I maj 2009 börjar Markus med det som senare ska bli Minecraft. Redan i spelets utvecklingsfas så släppte Marjus den första versionen och man kunde då köpa alfaversionen som kostade ca 10 euro. Markus anställer flera utvecklare, b.la Jens Bergensten som senare med Markus fortsätter utvecklingen av Minecraft. I december 2010 övergår man till betaversionen och i november året därpå så släpps den officiella versionen av Minecraft.

Själva spelet

Själva spelet är ett äventyrsspel men framförallt ett byggdatorspel då hela upplägget går ut på att ”bygga” sig vidare. Själva handlingen i spelet är att man som spelare utforskar och ombildar en egen värld av kukibstora block. Förutom block så finns det andra föremål varelser, växter och annat. Det som gör spelet så fascinerande är att man bygger det mesta själv och att det är en sådan öppenhet, hela spelet är uppbyggt att man själv ska kunna modifiera om spelkartan. Andra saker man kan göra är att bekämpa onda fiender, bygga nya block osv. Själva spelet innehåller fem separata spellägen, Hardcore mode, Adventure mode, Survival mode, Creative mode samt Spectator mode.Varje läge är unikt och tillför något helt eget i spelet. I Survival mode införde man monster och andra aspekter till spelet. Creative mode är helt unikt så det finns inget som begränsar en spelare, men fokus på att bugga och skapa. Resten av dem olika spellägena har olika skillnader och olika tillgångar. Det mest centrala i spelet är block och dem flesta är en kubikmeter stora. Med blocken kan man utföra en rad olika saker men syftet med blocken är att bygga vidare och skapa något.

Försäljningen till Microsoft

Spelet blev en succé ganska fort efter att de hade släppts och i augusti 2011 hade Minecraft såld över tre miljoner spel världen över. Samma år fast i oktober så hade Minecraft 30 miljoner registrerade konton. Detta uppmärksammades naturligtvis av andra större aktörer och många ville köpa uppstickaren. Minecraft kunde nu spela på olika konsoler förutom PC så kunde man spela på Xbox, Nintendo Wii, Apple Tv och alla dem andra större plattformarna. Man har genom åren släppt flera olika versioner men alla bygger på samma princip.I september 2014 så meddelar då Mojang AB att man har kommit överens om att bli uppköpta av Microsoft för summan 2,6 miljarder dollar. Markus Persson och dem andra i bolaget meddelade då också att dem inte skulle fortsätta arbeta i bolaget. Spelet är ett av dem mesta sålda någonsin och det har byggts upp en hel kultur bakom det. Inget tyder på att det kommer att avta på ett bra tag. I juni 2016 hade man sålt fler än 100 000 000 exemplar av Minecraft på alla plattformar. och än idag så toppar Minecraft listorna över det mesta sålda spelet. Inte illa för en kille från Stockholm som ville bygga ett enkelt spel där spelaren själv kan modifiera spelet.