Många drömmer om att utveckla spel och många människor har också gjort denna dröm till en verklighet. Men en sak som man kanske tänker på när man håller på och kollar på spelutveckling är varför det är mycket vanligare att utveckla spel till dator och mobil än vad det är att utveckla till Playstation. Anledningen till detta är att det är mycket enklare att utveckla spel till dator och mobil än vad det är att utveckla för Playstation. Men varför är det så?

Varför?

Varför det är så är verkligen en bra fråga. Är det svårare att göra spel till Playstation? Är det dyrare? Låt oss kolla lite närmare på själva processen som du måste genomgå när du gör spel till Playstation.

Svårt?

Att utveckla själva spelet är inte svårare över huvud taget. Du använder dig helt enkelt av en engine som du gillar och gör ett bra spel. Du programmerar på samma sätt och du tänker på samma sätt. Det enda som är annorlunda är väll egentligen att du utvecklar spelet så att det går att spela med en konsol istället för med mus och tangentbord men detta är ingen jättestor skillnad. Nej det är verkligen inte svårare att utveckla spel till Playstation än till någon annan plattform. Men om det inte är svårare är det kanske dyrare?

Dyrt?

Detta stämmer inte heller. Att ge ut spel till Playstation kostar inte mer än vad det kostar att ge ut spel till PC eller Mac. Du kan använda dig av samma engines och själva processen är inte annorlunda. Därför är kostnaden inte det stora problemet här. Problemet ligger faktiskt inte hos dem som gör spelen, problemet ligger hos företaget som äger Playstation.

Sony:

Sony är företaget som ger ut Playstation och det är dem som bestämmer vilka spel som du kan spela på deras konsoler. Innan du kan publicera spel som går att spela på Playstation måste därför dem godkänna att du får ge ut spel till just Playstation. Du behöver då registrera dig hos Sony och inte alla blir accepterade. Detta har lett till att många människor helt enkelt struntar i att lansera sina spel till Playstation och bara ger ut dem till spelare som använder sig av PC eller Mac. Det är helt enkelt mycket enklare och det är ändå fler människor som använder sig av dessa två plattformar än vad det är som använder Playstation. Vad betyder allt detta för dig som vill utveckla spel till Playstation? Betyder det att du bara ska ge upp, att det inte är värt det? Det är verkligen inte vad det betyder. Vad det faktiskt betyder är att du bara behöver lägga ner lite mer tid för att lyckas få upp ditt spel så att folk kan köpa det till Playstation. Det är inte väldigt många människor som orkar göra det som om du orkar och lyckas kommer ditt spel ha mycket mindre konkurrens. Det betyder att det är lättare att få folk att köpa ditt spel på Playstation än vad det är på till exempel PC. Men varför har Sony valt att göra på detta sätt? Har det någon specifik anledning eller vill de inte ha så många spel helt enkelt? En av dem stora anledningarna till varför Sony gör detta är att de bara vill ha bra spel på sin plattform. Genom att göra det krångligt att släppa sina spel och genom att kunna kontrollera vilka som får släppa spel kan de hålla koll på vilka spel som faktiskt släpps. Vilken utvecklare som helst kan inte släppa spel till Playstation, Sony måste godkänna dig först och de godkänner inte alla. Därför är spelen som släpps till Playstation för det mesta ganska bra.