Spelutveckling möjliggör för att fler att skapa och utveckla egna spel. De flesta har i något sammanhang spelat Xbox. Antingen finns det ett hemma eller hos någon annan. De olika spelen som finns idag utvecklas ständigt och det har skapat ett större intresse bland unga att studera vidare inom spelutveckling på eftergymnasial nivå. 2014 samlades spelutvecklingsstudenter i Skövde i det som kallades Microsoft Game Camp för att under sex månader utveckla spel till Microsofts plattformar, Xbox One, Windows 8 och Windows Phone. Det var en succé som samlade 150 talangfulla studenter som fick en möjlighet att utveckla sina kunskaper och tillsammans utveckla nya spel.

Xbox bakgrund

Microsofts första Xbox släpptes i USA november 2001 och i Europa 2002. Sedan dess och fram till idag har företaget hunnit skapa och förbättra nya konsoler (till exempel Xbox 360 och Xbox One varav uppdaterade versioner av den sistnämnda) och nya spel. Och i samband med teknikens utveckling har det skapats ännu större utvecklingsmöjligheter för Xbox. Numera behövs det ingen konsol, utan nu kan vem som helst spela Xbox via datorn tack vare något som heter Xbox Live – en spelcommunity där spelare från olika områden kan spela tillsammans. Microsoft har också utvecklat Xbox Play Anywhere, vilket gör det möjligt att spela var som helst. Men till skillnad från ett par år sedan då spelen utvecklades för Windows 8 utvecklas de nu för Windows 10 och – givetvis – Xbox One. Förutom konsolernas utveckling genom åren har grafiken utvecklats och fått en större upplösning som är så pass autentisk att spelet alltmer liknar filmens värld. Fast till skillnad från spelfilmens värld kan spelare över hela världen idag vara mer delaktiga i spelutvecklingen genom att skapa egna spel för Xbox. Xbox har tre huvudprogram som är avsedda att hjälpa alla team av olika storlekar och spelkomplexitet. Xbox Live Creators Program, Independent Developer ([email protected]) och det som på deras hemsida kallas för ”Hanterade partner” som vänder sig till alla som redan är partner med Microsoft som tredjepartsutgivare.  Spelutvecklingen för Xbox är ett alternativ för spelare som vill bygga upp nya världar, nya spel, och göra dem exklusiva med nya, fräscha titlar som lockar andra spelare. En spelare som kanske inte känner sig tillräckligt tålmodig nog att lägga ner lång tid till att skriva en fantasyroman – och ännu längre tid till att hitta ett förlag som vill publicera den – kan istället fokusera på att göra det visuellt, att få bygga vidare på sitt intresse för spel och spelutveckling genom att göra det för Xbox.

För en spelare som vill bidra till spelutvecklingen genom att skapa spel utifrån sin egen fantasi finns det tydliga instruktioner i var hen ska börja och gå till väga för att det ska ske. Microsoft tillhandahåller information om gränssnitt, designprinciper, layoutriktlinjer, olika typer av mallar och annat som hjälper en spelutvecklare att lära sig att utveckla spel. Där finns även ett stort bibliotek med dokumentation och teknisk information om Windows 10-utveckling och program och samarbeten som hjälper utvecklaren att publicera spelet i Windows Store, för telefon, dator och Xbox One. Med den spelutveckling som finns idag växer marknaden mer och mer för varje år. Hur kommer spelutvecklingen te sig om 5–10 år?