Varje dag skapas nya spel och utveckling går bara framåt snabbare och snabbare. Spelindustrin har växt och blivit en marknad där det går att tjäna miljarder. Du behöver inte ens ha ett enormt team med utvecklare som hjälper dig att skapa spel, det har aldrig varit enklare. Se bara på Minecraft. Från början var det skapat av en enda kille och sedan såldes spelet till Microsoft för flera miljarder. Om du lyckas skapa ett riktigt bra spel kan du enkelt bli rik på det hela. Vad de flesta tycker är svårt är att skapa själva spelet. De tycker programmering verkar svårt och därför orkar de inte ens testa. Detta moment har på senare år också blivit enklare. Du behöver inte vara ett tekniskt geni för att lyckas, du behöver bara lära dig att använda en s.k. engine. Dessa hjälper dig att skapa spel med ett antal inbyggda verktyg som du kan använda dig av. Det finns väldigt mång olika engines men en av dem mest populära är Unity3D.

Unity3D:

Unity3D är en engine som utvecklades för att du enkelt ska kunna skapa spel med den. Sedan den lanserades 2005 har den bara blivit populärare och idag används den av flera miljoner användare varje dag. Flera stora spel har skapats med denna engine men den är ändå ganska lätt att lära sig jämfört med många andra engines som finns på marknaden. Man kan i princip säga att den är lätt att lära sig men svår att bemästra. Men när du väl har bemästrat den finns det i princip inga gränser för vad du kan skapa, bara din fantasi sätter gränserna.

Hur du lär dig:

En av de stora fördelarna med att den har blivit så populär är att det finns väldigt mycket information om den på internet. Oavsett vad du vill lära dig eller veta mer om så kan du hitta en guide på Youtube och det gör denna engine väldigt enkel att lära sig. För att förstå grunderna räcker det med att du kollar på en eller två guider. Sedan kan du använda det du lärt dig på egna spel och experimentera lite. Du kommer inte att skapa mästerverk direkt men med varje spel du gör kommer du närmare att kunna skapa ditt drömspel.

Du ska komma ihåg att guiderna bara kan ta dig en bit på vägen. Om du bara följer dem exakt kommer du inte lära dig att göra själv, du måste ta vad du har lärt dig i dessa guider och implementera det i dina egna projekt. Kanske lyckas du, kanske lyckas du inte. Det är inte det viktiga, det viktiga är att du lär dig något. Att du inte bara litar på guiderna utan testar och experimenterar själv. Det är det enda sättet att faktiskt lära sig något och därför är det vad du måste göra.

Hur bra?

Så hur bra är egentligen Unity3D? Det är en fråga som är väldigt svår att svara på eftersom den inte har ett svar. Det är olika för olika människor och det beror helt på vad du vill använda den till. Unity3D är jättebra för vissa saker som spelutveckling men mindre bra till många andra saker. Det beror också på dig som människa. Om du är dålig på att använda Unity3D så kommer den inte vara bra oavsett vad du vill göra. Om du däremot är en mästare på Unity3D kan du antagligen använda den till saker som den inte ens var designad för. Unity3D är en engine som är gjord för spelutveckling. Detta syfte uppfyller den väldig bra och många skulle därför klassa Unity3D som bra. Om du vill lära dig att göra spel så kan Unity3D vara en väldigt bra startpunkt.