Nu för tiden spenderar barn allt mer tid framför skärmar, framför allt är det iPaden, eller ”paddan”, som har blivit väldigt populär.

Paddan erbjuder föräldrar en chans att sysselsätta sina små barn medan de själva behöver göra något annat, till exempel laga mat, städa eller pyssla med tvätten. Och ungarna älskar att sitta och titta på sin iPad – antingen ser de på något spännande barnprogram eller så kanske de spelar något roligt spel. Det har nämligen utvecklats en mängd olika spelappar med spel som riktar sig till barn i olika åldrar. Den ökade användningen av paddor har också orsakat en hel del kritik. Många tycker att föräldrar är lata som inte själva orkar sysselsätta sina barn, utan bara låter dem sitta framför en skärm hela tiden. Lite äldre barn tenderar även att lätt fasta i iPadens fängslande värld på grund av de många beroendeframkallande spel som finns. Andra framhåller att det kan vara skadligt för barnens ögon att spela för mycket. Men paddan kan även vara ett värdefullt hjälpmedel, och flera spel är utvecklade för att barnen ska lära sig saker. Paddans spel kan alltså användas i utbildningssyfte. Flera sådana spel satsar på att utveckla barnens språkfärdigheter – de kan lära sig stava, lära sig ord eller i allmänhet lära sig hur det svenska språket fungerar. I den här artikeln ska vi se närmare på just några sådana spel.

Lek ABC, Alfons Åberg

Ett spel som passar de minsta barnen som precis ska börja lära sig att forma bokstäver och att läsa och skriva är Lek ABC, Alfons Åberg. Alfons är ju en riktig favorit hos alla barn, och nu kan man alltså lära sig läsa och skriva tillsammans med honom. Barnet får följa med in på Alfons rum där han har flera olika fantastiska föremål. Den första manicken som barnen kan använda är Alfons bokstavsformare. Med bokstavsformaren får barnen öva på att skriva bokstäverna på skärmen, höra bokstavens ljud och dessutom höra ord som börjar på den bokstav som de arbetar med. Om barnet arbetar med bokstaven A så får alltså barnet först skriva bokstaven, sedan höra ljudet [a] och sedan höra ordet apa ackompanjerat av en bild på just en apa – lite som i en gammal hederlig bok som föräldrar tidigare använde för att lära barnet att läsa och skriva. I Alfons rum finns också ett teaterskåp och en ordmaskin. I ordmaskinen skapar barnet hela ord genom att stava och kombinera bokstäver till ord. I teaterskåpet blir orden till berättelser och texter.

Läs och förstå

Nästa spel som jag tänkte tipsa om här är Läs och förstå. Det är en app som vänder sig till lite äldre barn än Lek ABC, Alfons Åberg. I Läs och förstå får barnen börja öva upp sin läsförståelse genom lättsamma och roliga övningar. Appen kombinerar meningar med bilder, och barnen får dra och klicka på skärmen för att para ihop bilder med rätta texter. Appen erbjuder fyra olika spelsätt och övningar. Alla dessa övningar syftar till att förbättra barnets språkfärdighet och förmåga att läsa texter på svenska. En enkel övning är Frågor. Här får barnen lyssna på en fråga och sedan svara ja eller nej. I en annan övning får barnen se en bild, för att därefter välja den mening som passar ihop med bilden.

Ord Sök – även för vuxna

En sista app som jag tänkte nämna heter Ord Sök och är ett spel med klassisk ordsökning. Den passar för de lite äldre barnen som redan kan stava och skriva kortare texter. Men den kan även fungera som tidsfördriv för vuxna. Appen genererar ett rutnätverk av bokstäver och ditt uppdrag är att hitta alla de ord som gömmer sig bland bokstäverna. Det här är ett ypperligt sätt för barnen att lära sig se ordbilder, lära sig hur orden ser ut och lära sig att stava svåra ord.