Nintendo är ett japanskt hemelektronikföretag vars främsta uppgift idag är att tillverka spelkonsoler och olika tv-spel. Företaget är mest känt för deras spelserier med Super Mario samt Mario kart, Zelda, Donkey kong och Star fox. Nintendo har en lång historia bakom sig och var inte alltid inriktade på tv-spel utan det är något man får tacka företagets utveckling för.

Året när allt startade var 1889 när den japanska företagaren Fusajiro Yamauchi grundande företaget Nintendo. Hans tanke var då att tillverka så kallade Hanafuda vilket är en form av spelkort. Spelkorten är än idag populära och det hålls en stor tävling vid namn Nintendo cup för att utse den bästa spelaren. Yamauchi märkte att spelkorten blev populära och beslutade sig för att det bästa skulle vara att anställa fler medarbetare till företaget. 1929 pensionerade han sig och ansvaret för företaget fick istället hans dotters man. Efter att även han dött fick Yamauchi’s barnbarn ta över företaget. 1953 började företaget sälja kort gjorda av plast vilket blev en stor succé och 1959 tillverkade de kort med Disney karaktärer. 1965 hyrde Nintendo in en av de viktigaste personerna för Nintendos utveckling nämligen Gunpei Yokoi. Han hade nämligen ett stort intresse för teknik och med hjälp av honom började Nintendo att utveckla leksaker som bland annat ‘Ultra hand’ och ‘The Ultra Machine’. När 70-talet kom blev det ännu mer fokus på teknik och 1973 hade de utvecklat en spelmaskin som gick ut på att man som spelare hade i uppgift att skjuta lerduvor genom att använda en laserpistol.

Tv-spel i fokus

1978 blev det populärt med spel på arkadmaskiner som gick ut på att man skulle samla mynt. 1980 öppnas ’Nintendo of America’ upp i New york och de börjar då sälja ’game and watch’ vilket är en liten spelkonsol som får plats i ens hand och året efter kom Donkey kong som spel till arkadmaskinerna och blev en jättesuccé. 1983 släpps Nintendos fösta spelkonsol för hemmabruk där man kan välja att spela olika spel genom att sätta in olika spelkassetter. När konsolen sedan 1985 kom till USA så fick den namnet NES i samma veva som NES släpps i släpps i USA så lanseras även det första super Mario spelet vilket resulterar till en stor succé för företaget med karaktärer som än idag är mycket populära och spel inom super Mario serien försätter att släppas flitigt. 1989 släpps uppföljaren till ’game och watch’ vilket är handkonsolen som får namnet ’game boy’. 1990 lanseras Super Nintendo vilket är en uppföljare till NES och 1996 lanseras Nintendo 64. 2004 släpps den bärbara konsolen Nintendo DS vilket när den släpps året efter i Europa blir en mega hit direkt.

2006 släpps den populära spelkonsolen WII. Det unika med WII och en stor anledning till varför konsolen blir en så stor succé beror på den rörelsekänsliga handkontrollen. 2012 släpps uppföljaren till WII vilket är WII U som är den första av Nintendos konsoler med HD upplösning. 2017 släpps slutligen Nintendo Switch vilket är en konsol som både är bärbar och stationär.