Spelar ditt barn Fortnite? Om du läser den här artikeln är svaret antagligen ja. I dag spelar omkring 125 miljoner människor Fortnite och vi kan därför konstatera att spelet har blivit ett fenomen som kommer att leva kvar i historien. Spelet har utvecklats till en sorts epidemi som sprider sig bland barn i allt yngre ålder. På skolgården dansas det och hemma framför skärmen skjuts det vilt. Men som förälder kan man känna sig osäker över vad Fortnite egentligen är för något slags spel. Många barn blir också väldigt beroende av spelet och därför frågar sig många föräldrar om de ska förbjuda sina barn att spela Fortnite? Kan det rentav vara farligt för barnen att spela Fortnite? Men om man förbjuder barnen från att spela, kommer det att påverka deras sociala liv, eftersom alla deras vänner också spelar? Det är svåra beslut som måste fattas, och därför tänkte jag här nedan prata lite mer om Fortnite och just de här frågorna.

Vad är Fortnite?

Spelutvecklingen av Fortnite har pågått länge och arbetet med spelet ska ha inletts redan 2011. Spelet har utvecklats av Epic Games. Det hade även beta-testats under en längre period innan till slut släpptes 2017. Numera finns Fortnite på såväl Mac, Xbox One, PC, Playstation 4 och för mobilen, så vilken konsol ditt barn än har så har hen också tillgång till spelet. Spelet är mycket likt ett annat populärt spel: PUBG (PlayerUnknown’s Battlegrounds). Faktum är att PUBG har över 200 miljoner spelare, alltså betydligt fler än Fortnite, men eftersom PUBG är mer verklighetstroget och inte riktar sig till barn på samma sätt (och heller inte har lika många barn som spelar) som Fortnite så har PUBG inte ansetts vara lika problematiskt. Eftersom PUBG kom tidigare är Fortnite så har anklagelser om plagiat riktats mot Epic Games. Men eftersom både spelen har varit under utveckling ungefär samtidigt så är det svårt att avgöra hur mycket Fortnite har blivit inspirerade av PUBG. Hursomhelst så har skaparna av PUBG ändå lämnat in en stämningsansökan mot Epic Games. Kortfattat så går spelet ut på att 100 spelare, uppdelade i två lag om 50 spelare i vartdera laget, landar på en ö och sedan ska strida mot varandra. På ön kan man samla resurser, bygga skydd och byggnader samt försöka utplåna motståndarna. Man vinner spelet när alla andra är döda. Fortnite finns även i ytterligare ett spelsätt. Då ska man spela tillsammans med andra spelare mot olika monster.

Hur sprider det sig?

I Fortnite finns en mängd olika saker att göra. Bland annat kan man dansa. Danserna har blivit väldigt populära och samtidigt blivit ett verktyg för marknadsföring. Danserna sprider sig nämligen utanför spelet och till skolgårdarna. De äldre barnen som tycker om att spela Fortnite leker till exempel Fortnite-kull – en version av kull där man ska dansa en Fortnite‑dans för att rädda den som blivit fångad av jagaren. På så vis sprider sig danserna, och Fortnite, även till de yngre barnen, som därmed får upp ögonen för spelet. Fortnite sprider sig med andra ord nedåt i åldrarna, vilket kan orsaka problem.

Är Fortnite farligt?

Om Fortnite är farligt är såklart svårt att svara på. Liksom med alla spel med inslag av våld måste man som förälder ta ställning till hur spelandet påverkar just ens eget barn. Vissa barn klarar av spelandet, medan andra blir väldigt beroende och eventuellt våldsamma av sådana spel. Det är helt klart individuellt, så det gäller att föra en diskussion med barnet och hålla koll på hur det hanterar spelandet. Just Fortnite har visat sig vara väldigt beroendeframkallande, vilket åtminstone jag tror är värre än själva våldsaspekten. Barn som blir spelberoende riskerar att bli aggressiva och sluta bry sig om den verkliga världen. För de yngre barnen kan det absolut vara smart att begränsa spelmängden eller sitta med medan barnen spelar. Sätt också upp tydliga regler för vad som gäller, så att det aldrig behöver uppstå onödiga diskussioner om speltiden.